MCQs on Printing Technology - 5

1:-The quality of fluidity of the printing machine rollers and quick solidification of ink is termed as 

A:-flow
B:-drying
C:-thixotrophy
D:-set-off

Correct Answer:- Option-C

2:-Which of the following additive will improve the rub resistance of ink ? 

A:-resin
B:-wax
C:-drier
D:-extenders

Correct Answer:- Option-B

3:-The colour appears to run, the fountain solution and dampening rollers become tinted - Bleeding is caused due to

A:-excessive driers 
B:-insufficient water at the plate 
C:-the pigment is hydrophilic 
D:-insufficient water at the plate 

Correct Answer:- Option-C

4:-Yellow is often printed above the magenta and cyan but if opaque yellow is used the order of yellow printing is 

A:-first colour
B:-second colour
C:-third colour
D:-fourth colour

Correct Answer:- Option-A

5:-The release of individual small fibers, particles from paper surfaces is termed as 

A:-Greasing
B:-Fluffing
C:-Strippring
D:-Tinting

Correct Answer:- Option-B

6:-Printing one side of the sheet, then turning the sheet over, retaining the same front and side-lay edges of the sheet and the same printing plate can be done by

A:-Work and tumble 
B:-Work and twist 
C:-Work and turn
D:-Full sheet work

Correct Answer:- Option-C

7:-Which of the following is not the cause of image dot gain during plate making process ? 


A:-over exposure
B:-incomplete plate development
C:-poor vacuum frame contact
D:-changing the position of the lamp during exposure 

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following is not a quality control aid ? 

A:-star target
B:-dot gain scale
C:-FOGRA strip
D:-gripper mark

Correct Answer:- Option-D

9:-To facilitate the order of each signature into its correct sequence within the book which of the following is used?

A:-Gathering
B:-Collating
C:-Imposition 
D:-Sequencing

Correct Answer:- Option-B

10:-A solution applied to offset plate and dried to produce a hydrophilic film on the non-image area to prevent image area from spreading

A:-fountain solution 
B:-water
C:-gum arabic 
D:-addhesiver

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email