MCQs on Textile Dyeing and Printing - 6

1:-Clip stenter is a _______ machine. 

A:-Dyeing
B:-Printing
C:-Sizing
D:-Finishing

Correct Answer:- Option-D

2:-The main constituent of wool fiber is 

A:-Keratin
B:-Cellulose
C:-Glucose
D:-Lignin

Correct Answer:- Option-A

3:-_________ is used as a mordant for dyeing cotton with basic dyes. 

A:-Tanic acid
B:-Acetic acid
C:-Na OH
D:-Sodium carbonate 

Correct Answer:- Option-A

4:-The staple length of cotton fiber will be in the range of _______ inches. 

A:-15-20
B:-0.4-2.5
C:-7-12
D:-4-6

Correct Answer:- Option-B

5:-This is a yarn producing machine. 

A:-Loom
B:-Ring frame
C:-Jigger
D:-Reel

Correct Answer:- Option-B

6:-An example for a natural protein fiber is 

A:-Cotton
B:-Nylon
C:-Silk
D:-Linen

Correct Answer:- Option-C

7:-The lea tester is used to determine _______ of yarn.

A:-Evenness
B:-TPI
C:-Strength
D:-Hairiness

Correct Answer:- Option-C

8:-The pH of peroxide bleaching is 

A:-13-15
B:-3-5
C:-6-7
D:-8-10

Correct Answer:- Option-D

9:-Anti-shrink finish is given by 

A:-Embossing
B:-Winch
C:-Sanforizing 
D:-Drapping

Correct Answer:- Option-C

10:-20 kg of cloth has to be dyed with 2% shade the amount of dye stuff to be taken is 

A:-400 g
B:-40 g
C:-4 kg
D:-2 kg

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog