MCQs on Veena - 4

1:-The value of a Purna dvisruti interval in cents method 

A:-112 Cents
B:-90 Cents
C:-81 Cents
D:-102 cents

Correct Answer:- Option-A

2:-Who is known as 'Karnataka Sangita Pitamaha' ? 

A:-Tyagaraja
B:-Dixitar
C:-Syamasastri 
D:-Purandaradasa

Correct Answer:- Option-D

3:-A compound instrument

A:-Veena
B:-Violin
C:-Mridangam
D:-Flute

Correct Answer:- Option-A

4:-Corresponding raga of Hindustani raga 'Bimpalas' 

A:-Hindolam
B:-Arabhi
C:-Jingala
D:-Abheri

Correct Answer:- Option-D

5:-Write the total number of murchanakaraka meals in Melapaddhati 

A:-47
B:-56
C:-46
D:-39

Correct Answer:- Option-B

6:-The Thiruppavai hymns are composed by 

A:-Alwar
B:-Appar
C:-Andal
D:-Nayanar

Correct Answer:- Option-C

7:-Who is known as 'Tana varna margadarsi' ? 

A:-Vadivelu
B:-Adiappaiah 
C:-Vaidyanatha Iyer 
D:-Ponnaiah

Correct Answer:- Option-B

8:-The opening item of Bharatanatyam performance 

A:-Sabdam
B:-Alarippu
C:-Padam
D:-Thillana

Correct Answer:- Option-B

9:-A kampaviheena raga 

A:-Malayamarutam
B:-Revagupti 
C:-Kamalamanohari 
D:-Kadanakuthuhalam 

Correct Answer:- Option-D

10:-Identify the raga of the kriti 'Jayajayapadmanabha' of Svati Thirunal 

A:-Sreeraga
B:-Manirangu
C:-Nayaki 
D:-Mohanakalyani

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email