MCQs on Veena - 5

1:-Loukika sangita is known as 

A:-Desi
B:-Margi
C:-Alapini
D:-Sama

Correct Answer:- Option-A

2:-Who evolved Dhat system in Hindustani music ? 

A:-Pandit Ravi Sankar
B:-Vishnu Narayan Bhat Khande
C:-Amjat Ali Khan
D:-Chourasya

Correct Answer:- Option-B 

3:-Prathimadhyamaraga of 'Hanumathodi'

A:-Ramapriya 
B:-Divyamani 
C:-Bhavapriya
D:-Pavani

Correct Answer:- Option-C

4:-Thrisruti dhaivatha is used in the raga 

A:-Mayamalavagaula
B:-Kamboji
C:-Kalyani
D:-Bhairavi

Correct Answer:- Option-B

5:-A bowed instrument used in Hindustani music

A:-Dilrupa
B:-Been
C:-Ektar
D:-Pakwaj

Correct Answer:- Option-A

6:-The note Sudha Gandhara is placed in veena 

A:-Sadharana Gandhara
B:-Chatursruti Rishabha
C:-Antara Gandhara
D:-Sudha Madhyama

Correct Answer:- Option-B

7:-The serial number of the melaraga 'Kosalam'.

A:-60
B:-71
C:-54
D:-47

Correct Answer:- Option-B

8:-The inventor of the Dhruva veena-Chalaveena experiment 

A:-Venkatamakhi
B:-Matanga
C:-Bharata
D:-Somanatha

Correct Answer:- Option-C

9:-Sub-divition of a beat is called 

A:-Gati
B:-Laya
C:-Nada
D:-Kala

Correct Answer:- Option-C

10:-The inventor of the raga 'Urmika' 

A:-Svati Thirunal
B:-Pattanam Subrahmanya Iyer 
C:-Muthiah Bhagavatar 
D:-Tyagaraja

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog