MCQs on Veena - 6

1:-In ancient Tamil music audavaragas are known as

A:-Pan
B:-Panniyattiram
C:-Tiram
D:-Tirattiram

Correct Answer:- Option-C

2:-The fourth string of veena is tuned to the note of 

A:-Mantra Panchama
B:-Mantra Shadja
C:-Anumantra Panchama
D:-Anumantra Shadja

Correct Answer:- Option-C 

3:-A monophonus instrument

A:-Veena
B:-Flute
C:-Sitar
D:-Gottuvadyam

Correct Answer:- Option-B

4:-The frequency value of a Pramana sruti 

A:-81/80
B:-15/16
C:-4/5
D:-256/245

Correct Answer:- Option-A

5:-The another word used for Darus 

A:-Prabandhas
B:-Kakus
C:-Dhruvas
D:-Varnas

Correct Answer:- Option-C

6:-The language used by Narayana Thirta in 'Krishnaleela Tarangini' 

A:-Telugu
B:-Tamil
C:-Kannada
D:-Sanskrit

Correct Answer:- Option-D

7:-The pratimadhyama mela of 'Hadakambari' 

A:-Neetimati
B:-Kamavardhini 
C:-Chitrambari
D:-Visvambhari

Correct Answer:- Option-D

8:-In Dixitar's Asampoornamelapaddhati, the raga 'Poorvikalyani' is named as

A:-Gamakakriya 
B:-Kedaram 
C:-Ramamanohari 
D:-Punnagavarali

Correct Answer:- Option-A

9:-The six vivadi ragas are included in the chakra of 

A:-5
B:-8
C:-9
D:-7

Correct Answer:- Option-D

10:-The Gandhara Murchana of the raga Mohanam 

A:-Sudhasaveri
B:-Hindolam 
C:-Sudhadhanyasi 
D:-Madhyamavati

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email