MCQs on Veena - 7

1:-The name of the formula used for the determination of the serial number of melaraga 

A:-Bhutasanghya
B:-Mnemonics 
C:-Katapayadi
D:-Prasari

Correct Answer:- Option-C

2:-The number of octaves used in the instrument Veena 

A:-2
B:-2.5
C:-3
D:-3.5

Correct Answer:- Option-D

3:-A panchama varjya raga 

A:-Punnagavarali
B:-Nalinakanti
C:-Asaveri
D:-Revagupti

Correct Answer:- Option-A

4:-The placement of Nadarandhra in Veena 

A:-Frets
B:-Strings
C:-Nagapasa
D:-Kudam

Correct Answer:- Option-D

5:-A janyaraga derived from the `15^(th)` mela 

A:-Sarasvati
B:-Lalitha
C:-Natta
D:-Malavi

Correct Answer:- Option-B

6:-The lakshanakara who got the title 'Nissanka' 

A:-Venkatamakhi
B:-Somanatha 
C:-Sarangadeva 
D:-Matanga

Correct Answer:- Option-C

7:-The fundamental scale used in ancient Tamil music 

A:-Sankarabharana
B:-Kharaharapriya 
C:-Harikamboji
D:-Kalyani

Correct Answer:- Option-C

8:-Who invented the raga Hamsadhwani ? 

A:-Muthuswami Dixitar
B:-Syamyasastri
C:-Ramaswamy Dixitar
D:-Tyagaraja

Correct Answer:- Option-C

9:-Variety of mittu techniques are used while playing veena

A:-Andhra style 
B:-Tanjore style
C:-Kerala style
D:-Mysore style

Correct Answer:- Option-A

10:-The special feature of the instrument veena 

A:-Tanam
B:-Ragalapana
C:-Niraval 
D:-Kalpanasvara

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog