MCQs on Veena - 3

1:-' S r m p d s - S n d p m r s' identify the raga 

A:-Devagandhari
B:-Devvamanohari 
C:-Saraswathi 
D:-Saraswathimanohari 

Correct Answer:- Option-C

2:-Write the group kriti of Swati Thirunal 

A:-Pahi sree pathe
B:-Pahi parvatha nandini 
C:-Mamavasada janani 
D:-Mamavasada varade 

Correct Answer:- Option-B

3:-The parent raga of 'Sudha Bangala' 

A:-Kalyani
B:-Sankarabharana
C:-Kharaharapriya
D:-Thodi

Correct Answer:- Option-C

4:-New scales derived through the process of

A:-Bhutasanghya 
B:-Katapayadi Formula 
C:-72 Melapaddhati 
D:-Modal shift of tonic 

Correct Answer:- Option-D

5:-Plucking of veena with the index finger 

A:-Madhyama mittu
B:-Kanishtika mittu 
C:-Tarjani mittu
D:-Periya mittu

Correct Answer:- Option-C

6:-'Ramanataka' is written by 

A:-Arunagirinathar
B:-Arunachala Kavirayar 
C:-Annamachary 
D:-Purandaradasa

Correct Answer:- Option-B

7:-The gamaka which are exclusively in vocal music 

A:-Namita
B:-Mudrita
C:-Leena
D:-Kurula

Correct Answer:- Option-B

8:-A janyaraga with sampoorna arohana and avarohana 

A:-Bhairavi
B:-Kapinarayani 
C:-Karnaranjani 
D:-Kiranavali

Correct Answer:- Option-A

9:-A stringed instrument with 21 strings 

A:-Sarangi
B:-Violin
C:-Sruti veena 
D:-Mattakokila

Correct Answer:- Option-D

10:-The Tanjore veena is also known as 

A:-Vichitra veena
B:-Dhruva veena 
C:-Raghunatha veena 
D:-Svara

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog