MCQs on Violin - 1

1:-Frequency is related to

A:-Timbre 
B:-Quality 
C:-Pitch
D:-Amplitude

Correct Answer:- Option-C

2:-Amrithavarshini is the Janya raga of 

A:-Gamanasrama
B:-Chitrambari
C:-Simhendramdahyamam 
D:-Kamavardhani

Correct Answer:- Option-B

3:-An instrument belongs to Violin family 

A:-Sarangi
B:-Trombone 
C:-Cello
D:-Sarod

Correct Answer:- Option-C

4:-The composer who composed 'Navaragamalika Varnam' 

A:-Kothavasal Venkitaramayyar
B:-Pattanam Subramanya Iyer 
C:-Pallavi Seshayyar
D:-Ramnad Sreenivasa Iyengar 

Correct Answer:- Option-B

5:-Pick up the odd one out.

A:-Mozart
B:-Antonio Stradivari 
C:-Beethoven
D:-John Sebastian Bach 

Correct Answer:- Option-B

6:-Name of the commentary on Bharata's Natya Sastra written by Abhainavagupta 

A:-Abhinava Samhita
B:-Abhinava Priya 
C:-Abhinava Bharati
D:-Abhinava Sangita 

Correct Answer:- Option-C

7:-A Violin Vidvan who was the court musician of Swati Tirunal 

A:-Vadivelu
B:-Meruswami
C:-Anantarama Bhagavatar 
D:-Raghavayya

Correct Answer:- Option-A

8:-Pick up the Sarangi player from the following.

A:-Ustad Kale Khan
B:-Pt. Debu Choudhary 
C:-Pt. Ramnarayan
D:-Ustad Amjad Ali Khan 

Correct Answer:- Option-C

9:-Carnatic composer who was honoured with the title, Pada Kavitha Pitamaha 

A:-Tyagaraja
B:-Kshetrajna
C:-Annamacharya
D:-Badrachalam Ramadasa 

Correct Answer:- Option-C

10:-The instrument, 'Grahabheda pradarsini' is devised by 

A:-Lalgudi Jayaraman
B:-Prof. Sambamoorthy 
C:-M.S. Gopalakrishnan 
D:-L. Subramanyam

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog