MCQs on Violin - 2

1:-The Suddhamadhyama mela of Latangi 

A:-Sarasangi
B:-Charukesi 
C:-Kiravani 
D:-Kanakangi

Correct Answer:- Option-A

2:-A well known Hindustani Violinist who hails from Kerala 

A:-A. Kanyakumari
B:-T. Rugmini 
C:-N. Rajam
D:-M. Chandrasekharan 

Correct Answer:- Option-C

3:-Mela name of Bana-Sri 

A:-Subhapantuvarali
B:-Charukesi
C:-Mayamalavagaula 
D:-Shadvidhamargini

Correct Answer:- Option-B

4:-Papanasam Sivan composed the song 

A:-Anandanatamatuvar
B:-Sevikka Vendum 
C:-Itatu Padam Tookki 
D:-Alaipayute

Correct Answer:- Option-C

5:-An international reputed Western Violinist 

A:-H.A. Popely
B:-Joseph Hayden 
C:-John Kerry
D:-Yehudi Menuhin 

Correct Answer:- Option-D

6:-A tala having Anudrutam as an anga 

A:-Jhampa
B:-Triputa 
C:-Matya 
D:-Ata

Correct Answer:- Option-A

7:-First string of the Violin is tuned to which note in Carnatic music ?

A:-Mandra Panchama 
B:-Madhya Panchamam 
C:-Tara Shadjam
D:-Mandra Shadjam 

Correct Answer:- Option-B

8:-Which instrument has got frets ?

A:-Violin 
B:-Sitar 
C:-Sarod
D:-Sarangi

Correct Answer:- Option-B

9:-The composer who composed the Signature tune for All India Radio 

A:-Walter Kaufmann
B:-Antonio Markaz 
C:-David Silvester 
D:-Carron Williams

Correct Answer:- Option-A

10:-Pick up the Hindustani Violinist from the following.

A:-V.D. Paluskar 
B:-V.D. Deshmukh
C:-Mallikarjun Manzoor 
D:-V.G. Jog

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog