MCQs on Violin - 3

1:-South Indian Violinist who is the author of the book, Euphony 

A:-Lalgudi Jayaraman
B:-L. Subramanyam 
C:-L. Vaidyanathan
D:-Dr. Sreeram Parusuram Correct Answer:- Option-B

2:-The 'Nada' emanating from the bowed instrument 

A:-Charmaja
B:-Vayuja 
C:-Dhanuja 
D:-Tantrija

Correct Answer:- Option-C 

3:-A Vivadi Mela

A:-Vakulabharanam 
B:-Vagadhisvari
C:-Rishabhapriya 
D:-Dhenuka

Correct Answer:- Option-B

4:-Which among the following is applicable to all the angas of a tala ?

A:-Jati 
B:-Yati 
C:-Gati
D:-Prastara

Correct Answer:- Option-C

5:-A Violin Vidwan who plays both Carnatic and Hindustani styles 

A:-M. Chandrasekharan
B:-A. Kanyakumari 
C:-T. Rugmini
D:-M.S. Gopalakrishnan 

Correct Answer:- Option-D

6:-Pick the odd one out 

A:-T.N. Krishnan
B:-T.V. Gopalakrishnan 
C:-V.V. Subramanyam 
D:-Lagudi Jayaraman

Correct Answer:- Option-B

7:-The first Charana svara of the Ata tala Varna in Bhairavi starts with the note 

A:-Nishada
B:-Panchama 
C:-Madhyama 
D:-Dhaivata

Correct Answer:- Option-C

8:-The Bhuta Sankhya Disi-Pa indicates the mela 

A:-Syamalangi
B:-Shanmukhapriya
C:-Simhendra Madhyamam 
D:-Viswambhari

Correct Answer:- Option-A

9:-The notation system used in Samagana 

A:-Samagana
B:-Samagiti 
C:-Samalipi
D:-Samahastha

Correct Answer:- Option-D 

10:-A composer of Javalis

A:-Dharmapuri Subbarayar 
B:-Narayana Tirthar
C:-Gopalakrishna Bharati 
D:-Kshetrajna

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog