MCQs on Violin - 4

1:-Name the raga for Sa Ra Gu Mi Pa Dha Nu 

A:-Kamavardhani
B:-Mechalalyani 
C:-Gamanasrama
D:-Simhendramadhyamam 

Correct Answer:- Option-A

2:-The Science of sound 

A:-Frequency
B:-Timbre
C:-Amplitude 
D:-Acoustics

Correct Answer:- Option-D

3:-The person credited with inventing the first modern Violin 

A:-Gaudenzio Ferrari
B:-Andrea Amati 
C:-Antonio Lopez 
D:-William Bartruff

Correct Answer:- Option-B

4:-Which is the similar raga of Revati of Carnatic music in Hindustani Music ?

A:-Ahir Bhairav
B:-Beehad Bhairav 
C:-Bairagi Bhairav 
D:-Todi Bhairavi

Correct Answer:- Option-C

5:-The point of a string, where the amplitude of the standing wave is maximum 

A:-Antinode
B:-Node
C:-Wave point 
D:-Anti point

Correct Answer:- Option-A

6:-An instrument which is known as Jew's harp 

A:-Violin
B:-Morsing
C:-Svaramandal 
D:-Sitar

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following is not a 'Yati' ?

A:-Sama
B:-Mridanga 
C:-Pipilika 
D:-Anagata

Correct Answer:- Option-D

8:-The name which stringed instruments are known in ancient Tamil music ?

A:-Narambukaruvi 
B:-Tulakaruvi
C:-Avanadhakaruvi 
D:-Tolkaruvi

Correct Answer:- Option-A

9:-Lakshana of Carnatic Jhampa tala 

A:-UOI
B:-IOU
C:-OUI
D:-IUO

Correct Answer:- Option-D

10:-The composer who composed Suladis 

A:-Kanakadasa
B:-Badrachalam Ramdas 
C:-Nilakanta Dasa
D:-Purandaradasa

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email