MCQs on Violin - 5

1:-A musician who used a seven string Violin instead of the usual four string Violin in Carnatic music ?

A:-Mysore Venkitagiriyappa
B:-Dwaram Venkitaswami Naidu 
C:-Trikkodikkavil Krisha Iyer
D:-Mysore Chowdiah 

Correct Answer:- Option-D

2:-Development of raga alapana is known as 

A:-Vardhani
B:-Makarini 
C:-Akshiptika
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-A

3:-The wood which is used to make Violin 

A:-Neem tree
B:-Black wood 
C:-Maple tree 
D:-Sheesham

Correct Answer:- Option-C

4:-Sambho Mahadeva in Pantuvarali is a 

A:-Lalgudi Pancharatnam
B:-Tiruvottiyur Pancharatnam 
C:-Venkatesa Pancharatnam
D:-Vijayaraghava Pancharatnam 

Correct Answer:- Option-B

5:-Sympathetic overtones produced in musical instruments are called 

A:-Symphony
B:-Amplitude 
C:-Timbre
D:-Harmonics

Correct Answer:- Option-D

6:-The song, 'Nee Dayarada' is composition of 

A:-Tyagaraja
B:-Syama Sastri
C:-Muthuswami Dikshitar 
D:-Purandaradasa

Correct Answer:- Option-A

7:-Category of the instruments, those which can produce more than one note at a time 

A:-Monophonous
B:-Homophonous 
C:-Hemiphonous 
D:-Polyphonous

Correct Answer:- Option-D

8:-How many foreign notes occur in the raga, 'Kapi' ?

A:-Two 
B:-Three 
C:-One
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

9:-Sequence chronologically the following according to the strings of a Violin in western music 

A:-G-string, D-string, A-string, E-string
B:-D-string, G-string, E-string, A-string 
C:-A-string, E-string, D-string, G-string 
D:-E-string, D-string, A-string, G-string 

Correct Answer:- Option-A

10:-A raga used for lullaby 

A:-Bilahari
B:-Malahari
C:-Hamsadvani 
D:-Neelambari

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email