MCQs on Violin - 6

1:-Which note in Madhyam Grama is one sruti below the Shadja grama ?

A:-Panchama 
B:-Madhyama 
C:-Gandhara 
D:-Nishada

Correct Answer:- Option-A

2:-A western orchestral form in Violin has a prominent role 

A:-Brass horns
B:-Hart strings 
C:-Symphony 
D:-Wood winds

Correct Answer:- Option-C

3:-The musical scale containing 6 Swaras ?

A:-Heptatonic 
B:-Hexatonic 
C:-Pentatonic 
D:-Diatonic

Correct Answer:- Option-B

4:-Panniyatiram in ancient Tamil music is a 

A:-Shadava raga
B:-Audava raga
C:-Svarantara raga 
D:-Sampurna raga

Correct Answer:- Option-A

5:-Mudra of Pattanam Subrahmanya Iyer in his compositions 

A:-Kumara
B:-Venkatesa 
C:-Guhadasa 
D:-Subramanya

Correct Answer:- Option-B

6:-An instrument which is known as Mahanataka Veena 

A:-Sitar
B:-Rudraveena 
C:-Gottuvadyam 
D:-Mandolin

Correct Answer:- Option-C

7:-The name of the mela, Charukesi in Asampoorna mela paddhati 

A:-Chamaram
B:-Chakrapriya
C:-Charukuntala 
D:-Tarangini

Correct Answer:- Option-D 

8:-Tantri Vadyas are called

A:-Lithophones 
B:-Autophones 
C:-Metaphones
D:-Chordophones

Correct Answer:- Option-D

9:-Sympathetic overtones produced in musical intruments are called 

A:-Symphony
B:-Amplitude 
C:-Timbre
D:-Harmonics

Correct Answer:- Option-D

10:-An instrument of Equally Tempered Scale 

A:-Violin
B:-Harmonium 
C:-Clarinet
D:-Saxophone

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email