MCQs on Violin - 7

1:-Who is not a violin player ?

A:-Kunnakkudi Vaidyanathan 
B:-Balachandar
C:-Rajamanikyam Pilla
D:-Dwaram Venkitaswami Naidu 

Correct Answer:- Option-B

2:-A Pachama varja raga 

A:-Kurinji
B:-Malayamarutam 
C:-Sreeranjini
D:-Bahudari

Correct Answer:- Option-C

3:-The musician who introduced Violin into Carnatic music 

A:-Muthuswami Dikshitar
B:-Baluswami Dikshitar 
C:-Ramaswami Dikshitar 
D:-Subbarama Dikshitar

Correct Answer:- Option-B

4:-Charanam of Varnam is also known as 

A:-Ettugada
B:-Anubandham 
C:-Muktayi
D:-Charana Pallavi 

Correct Answer:- Option-A

5:-Samanya Gita is known as

A:-Lakshana Gita 
B:-Raganga Gita 
C:-Pillari Gita
D:-Sampradaya Gita 

Correct Answer:- Option-C

6:-Which system of classification of ragas was prevalent in medieval period in Hindustani music ?

A:-Jaati system
B:-Raga Ragini Parivara System 
C:-Raganga system
D:-Thaat system

Correct Answer:- Option-B

7:-The earliest bowed instrument known to human history 

A:-Ravanhasta
B:-Rabab 
C:-Esraj 
D:-Ville

Correct Answer:- Option-A

8:-The Gamaka which is produced by merging of a note softly into another note 

A:-Andolan
B:-Vali
C:-Lina
D:-Ullasita

Correct Answer:- Option-C

9:-How many melas are called 'Vivadi Melas' in 72 Melakartas ?

A:-Fifty six 
B:-Forty six 
C:-Forty four 
D:-Forty

Correct Answer:- Option-D

10:-The country, wherein the Violin was invented 

A:-Germany
B:-Italy
C:-Austria 
D:-England

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email