MCQs on Violin - 8

1:-Panchama murchana of Hamsadvani raga 

A:-Hamsanadam
B:-Amritavarshini 
C:-Nagasvaravali 
D:-Bhupalam

Correct Answer:- Option-C

2:-A Carnatic violinist who represented India at the commonwealth Art Festival at London held in 1965 ?

A:-Lalgudi Jayaraman 
B:-T.N. Krishnan
C:-Kunnakkudi Vaidyanathan 
D:-M.S. Gopalakrishnan 

Correct Answer:- Option-A

3:-Famous carnatic violinist who learned Hindustani music from Pandit Omkarnath Thakur whom he also accompanied on the violin ?

A:-Lalgudi Jayaraman 
B:-M.S. Gopalakrishnan 
C:-T.N. Krishnan
D:-L. Subramanyam 

Correct Answer:- Option-B

4:-A Western scale in which all the semitones of an octave is permitted 

A:-Harmonic Scale
B:-Diatonic Scale 
C:-Major Scale
D:-Chromatic Scale 

Correct Answer:- Option-D


5:-The Panchama of Sankarabharanam, when taken as the tonic note, by the process of Modal shift of Tonic results in the raga

A:-Kharaharapriya 
B:-Harikamboji
C:-Kalyani
D:-Nathabhairavi

Correct Answer:- Option-B

6:-The 'Tillana Dhim Dhim Tanananana' in Revati raga was composed by 

A:-M.S. Gopalakrishnan
B:-Dr. M. Balamuralikrishna 
C:-Lalgudi Jayaraman
D:-Poochi Iyengar

Correct Answer:- Option-C

7:-Which discipline belongs to acoustics ?

A:-Mathematics 
B:-Chemistry 
C:-Music
D:-Physics

Correct Answer:- Option-D

8:-Sympathetic strings which are used in the instruments like Sitar, Sarod, Sarangi etc.

A:-Misrab 
B:-Kodu 
C:-Tarab 
D:-Jhala

Correct Answer:- Option-C

9:-The oldest surviving Violin is named as 

A:-Charles X
B:-Charles XII 
C:-Charles IX 
D:-Charles XI

Correct Answer:- Option-D

10:-The first five talas of 108 talas are called in ancient music.

A:-Marga talas 
B:-Desi talas
C:-Chanda talas 
D:-Desadi talas

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email