MCQs on Anthropology - 3

1. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

List – I                                            List – II

(a) Autosomal recessive        (i) Haemophilia
(b) Autosomal dominant      (ii) Beard development
(c) Sex-linked                          (iii) Polydactyly
(d) Sex – limited                     (iv) Phenyl ketonuria

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iv) (i) (iii) (ii)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (A)

2. Match an archaeological site in List – I with the cultural phase in List – II. Use the codes given below:

List – I                                 List – II

(a) Tilwara                        (i) Iron age
(b) Sanganakallu             (ii) Mesolithic site
(c) Inamgaon                   (iii) Neolithic site
(d) Kosambi                     (iv) Chalcolithic site

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (C)

3. Match an item in List – I (tool form) with tool type in List – II. Use the codes given below:

List – I                                     List – II

(a) Compound Tool             (i) Chopper
(b) Core Tool                         (ii) Harpoon
(c) Bone Tool                         (iii) Burin
(d) Engraver                          (iv) Microliths

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)

4. An extensive study on ‘magic’ among human societies was done by

(A) Franz Boas
(B) Emile Durkheim
(C) McLennan
(D) James Frazer

Answer: (D)

5. The central reference point from which all relationships can be traced on a genealogical diagram, is

(A) Id
(B) Ego
(C) Centrum
(D) Super ego

Answer: (B)

6. ‘Social Organization’ according to Radcliffe Brown refers to the study of

(A) Roles
(B) Statuses
(C) Groups
(D) Associations

Answer: (A)

7. Those aspects of society that are considered ordinary, having no special religious significance, is known as

(A) Profane
(B) Sacred
(C) Secular
(D) Spiritual

Answer: (A)

8. Alzheimer disease leads to

(A) Malnutrition
(B) Diabetes
(C) Cancer
(D) Dementia

Answer: (D)

9. ‘Race’ refers to a

(A) Cultural category
(B) A non-biological reality
(C) A classification which is arbitrary
(D) All of the above

Answer: (D)

10. Among the living apes, the genetically closest to humans is

(A) Gorilla
(B) Chimpanzee
(C) Orangutan
(D) Gibbon

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog