MCQs on Anthropology - 2

1. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

List-I                                             List-II

a. Leavalloise technique     i. Solutrean culture
b. End scraper                      ii. Achenliam culture
c. Denticulate                       iii. Mousterian
d. Laurel leaf                        iv. Magdaelenian

Codes:

a b c d

(A) ii iv iii i
(B) i ii iv iii
(C) ii iii iv i
(D) iv ii i iii

Answer: (A)

2. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

List-I                       List-II

a. Bushman        i. Fishing
b. Nuer                ii. Gathering
c. Kwakitul         iii. Horticulturists
d. Kujkuru          iv. Pastoralism

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv
(B) iv iii i ii
(C) iii ii iv i
(D) ii iv i iii

Answer: (D)

3. Which one of the following is NOT correctly matched?

(A) Taboo             –  Prohibition backed by supernatural sanction
(B) Shaman          -   A part-time religious practitioner who mediates between ordinary people and supernatural beings and forces
(C) Animism         -     Belief in souls
(D) Communitas  - The critically important marginal or in between phase of a rite of passage

Answer: (D)

4. Which one of the following articles is related to ‘Fundamental Rights to Equality’?

(A) Article 23
(B) Article 24
(C) Article 38
(D) Article 14

Answer: (D)

5. Which one of the following is NOT a traditional anthropological approach?

(A) Evolutionism
(B) Functionalism
(C) Impressionism
(D) Diffusionism

Answer: (C)

6. Who is the author of the book ‘Man and His Work’?

(A) Alfred Kroeber
(B) Edmund Leach
(C) M.J. Herskovits
(D) Meyer Fortes

Answer: (C)

7. A ‘model of ritual symbolism’ was developed by

(A) Victor Turner
(B) E. Evans-Pritchard
(C) Clifford Geertz
(D) Rafael Karsten

Answer: (A)

8. A vision of society as constituting ‘Collective Consciousness’ is held by:

(A) Claude Levi-Strauss
(B) Marcel Mauss
(C) Bronislaw Malinowski
(D) Emile Durkheim

Answer: (D)

9. What is the term for the nuclear family that is formed when a person marries and has children?

(A) Family of orientation
(B) Family of procreation
(C) Family of parents
(D) None of the above

Answer: (B)

10. Which one of the following is not studied in the field of finger ball dermatoglyphics?

(A) Ridge counting
(B) Ridge tracing
(C) Main-line formula
(D) Finger ball patterns

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email