MCQs on Anthropology - 4

1. Which one of the following is correctly matched?

(A) Bipedalism and Erect posture – Apes
(B) Mitosis – Reduction division
(C) Sutton – Independent assortment
(D) Blood groups – Multiple alleles

Answer: (D)

2. A condition of reduced oxygen supply to tissues despite adequate blood supply is known as:

(A) Anemia
(B) Hypoxia
(C) Obesity
(D) Anorexia

Answer: (B)

3. The Indian Chalcolithic culture is characterized by the occurrence of:

(A) Stone Tools
(B) Bronze Tools
(C) Copper Tools
(D) Iron Tools

Answer: (C)

4. In which one of the following sites the remains of Narmadapithecus are discovered?

(A) Nevasa
(B) Hathnova
(C) Hunsigi
(D) Navadatoli

Answer: (B)

5. The book entitled “The Prehistory and the Protohistory of India and Pakistan” was authored by:

(A) Virendranath Mishra
(B) Bendapudi Subba Rao
(C) Hasmukh Dhirajlal Sankalia
(D) Robert Bruce Foote

Answer: (C)

6. Which of the following are concerned with mental health?

I. Juvenile delinquency
II. Kuru
III. Drug addiction
IV. Infectious disease

Codes:

(A) I, II and IV
(B) II and III
(C) I, III and IV
(D) I and III

Answer: (B)

7. The principle of social stratification is reflected in the formation of:

I. Ethnic group
II. Class
III. Clan
IV. Caste

Codes:

(A) I, II and III are correct.
(B) I and II are correct.
(C) II and IV are correct.
(D) II and III are correct.

Answer: (C)

8. Who among the following are associated with the culture and personality school?

(i) A. Kardiner
(ii) R. Linton
(iii) Cora Dubois
(iv) William Sanders

Codes:

(A) (i) and (iv) are correct.
(B) (ii) and ΓΌ (iv) are correct.
(C) (i), (ii) and (iii) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (C)

9. Which of the following are the components of ‘Sacred Complex’ as proposed by L.P. Vidyarthi?

(i) Sacred Texts
(ii) Sacred Geography
(iii) Sacred Performances
(iv) Sacred Specialists

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (i), (ii) and (iv) are correct.
(C) (i), (iii) and (iv) are correct.
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: (D)

10. Who among the following are considered as the weaker sections of the Indian society?

(i) Women
(ii) Scheduled Tribes
(iii) Men
(iv) Scheduled Castes

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email