MCQs on Panchakarma - 1

1. Atap Sevana is a type of ………Sweda

A) Agni 
B) Anagni
C) Tap 
D) Upanah

Answer: (B)

2. Before any Shodhan procedure………medicine should be given to the patient.

A) Bruhan 
B) Santarpan
C) Stambhan 
D) Pachan

Answer: (D)

3. ………Ksheer is used for both Vaman and Virechan

A) Snuhi 
B) Arka
C) Ashmantak 
D) Amruta siddha Ksheer

Answer: (B)

4. Parihar Kal is ……….days of the Shodhan procedure

A) Same 
B) Dwiguna
C) Triguna 
D) Half

Answer: (B)

5. ……..is the Uttam Shamak Dravya for Kapha

A) Taila 
B) Ghrita
C) Ral 
D) Madhu

Answer: (D)

6. ……..is the Uttam Shamak Dravya for Pitta

A) Taila 
B) Ghrita
C) Ral 
D) Madhu

Answer: (B)

7. ……..is the Uttam Shamak Dravya for Vata

A) Taila 
B) Ghrita
C) Ral 
D) Madhu

Answer: (A)

8. ……….treatment should be done in Dosha Alpa Chalayman Awastha

A) Shaman 
B) Shodhan
C) Apatarpan 
D) Stambhan

Answer: (A)

9. Which Dravya is used to increase the Agni before doing Shodhan Procedure

A) Shamana 
B) Deepan
C) Bruhan 
D) Sheeta

Answer: (B)

10. Aashaysthan of Vasa is ……

A) Rasa 
B) Rakta
C) Mamsa 
D) Asthi

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog