MCQs on Anthropology - 10

1. Which one of the following regions shows Stellenbosh culture?

(A) Western Europe.
(B) Central Europe.
(C) South Africa.
(D) East Africa.

Answer: (D)

2. Acheulian culture heralds the beginning of which of the following techniques?

(A) Block-on-block technique
(B) Cylinder hammer technique
(C) Pressure flaking technique
(D) Punching technique

Answer: (B)

3. Forensic Anthropology

(A) Is a field of applied physical anthropology.
(B) Specializes in identification of human skeleton remains for legal purposes.
(C) Specializes in identification of murder victims, age, sex and ethnicity.
(D) All of the above.

Answer: (D)

4. DNA molecule represents

(A) Single helix strand
(B) Double helix strand
(C) Triple helix strand
(D) None of the above

Answer: (B)

5. Who among the following wrote the book “Human Heredity”?

(A) A. Montagu
(B) R.H. Lowie
(C) E.A. Hoebel
(D) A.M. Brues

Answer: (A)

6. Natural selection accounts for

(A) Changes over a period of time.
(B) Progressive adaptation of organisms to environment.
(C) The production of differences recognized by systematics.
(D) All of the above.

Answer: (D)

7. Who among the following named Pithecanthropus?

(A) W. Howells
(B) E. Dubois
(C) E. Hooton
(D) F. Haeckel

Answer: (D)

8. Given below are two statements one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): In a population at genetic equilibrium, both gene and genotype frequencies remain constant from one generation to next.

Reason (R): Genetic equilibrium results in the presence of micro evolutionary forces.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is false, but (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (A)

9. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Anthropologists distinguish between the ‘family of orientation’ (formed when one marries and has children) and ‘family of procreation’ (the family in which one is born and grows up).

Reason (R): From individual’s point of view, the critical relationships are with spouse and children in the family of orientation and with parents and siblings in the family of procreation.

Based on the above statement choose the correct answer code:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct
(B) (A) is correct and (R) is wrong
(C) (A) is wrong and (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are wrong

Answer: (D)

10. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Early states are formed during chalcolithic period.

Reason (R): This was mainly possible for the rise of professionals.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are incorrect
(C) (A) is correct, (R) is incorrect.
(D) (A) is incorrect, (R) is correct.

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog