MCQs on Anthropology - 9

1. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

List – I                                                                                  List – II

(a) The first human deliberate burials                    (i) Upper Palaeolithic period
(b) The first paintings, engravings, sculptures     (ii) Mesolithic period
(c) The shell-middens and kitchen middens         (iii) Neolithic period
(d) Early domestication of plants and animals     (iv) Middle Palaeolithic period

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (iv) (i) (iii)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)

2. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

List – I                                              List – II

(a) Palaeolithic period               (i) Holocene period
(b) Protohistoric period            (ii) Emergence of Civilization
(c) Nuclear areas                        (iii) Pleistocene period
(d) Agricultural Innovations    (iv) Agricultural Origins

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (i) (iii) (ii) (iv)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)

3. Who among the following in the Indian Varna system is not considered twice-born?

(A) Brahman
(B) Kshatriya
(C) Vaishya
(D) Shudra

Answer: (D)

4. The term “Vote Bank” was coined by

(A) Andre Beteille
(B) S.C. Dubey
(C) M.N. Srinivas
(D) L.P. Vidyarthi

Answer: (C)

5. The focus on ‘Imponderability of daily life’ is the essential feature of

(A) Focus group discussion
(B) Structured interview
(C) Participant observation
(D) Census

Answer: (C)

6. The percentage of the Scheduled Tribe Population as per 2001 Census of India was

(A) 6.2%
(B) 7.2%
(C) 8.2%
(D) 9.2%

Answer: (C)

7. “Rites of Passage” refers to

(A) Life crisis rituals
(B) Rituals performed for ancestors
(C) War rituals
(D) Village rituals

Answer: (A)

8. The “Anthropological survey of India” is considered as the largest Anthropological Organization in

(A) India
(B) South Asia
(C) Asia
(D) World

Answer: (D)

9. Electrophoresis means

(A) Separation of charged particles under the influence of electric current
(B) Coating one metal over the other
(C) Blood grouping
(D) Inter-cell communication

Answer: (A)

10. Hominization is a process indicating the evolution upto

(A) Homo habilis
(B) Homo sapiens
(C) Homo erectus
(D) Homo ergaster

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog