MCQs on Anthropology - 8

1. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

List – I                        List – II

(a) Ternifine             (i) France
(b) Tatun                   (ii) Israel
(c) Swans Combe     (iii) England
(d) La Chapelle         (iv) Algeria

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (ii) (iv) (iii) (i)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)

2. Indian Mesolithic is best represented at which of the following sites?

(A) Giddalur
(B) Nevasa
(C) Teri group
(D) Bagor

Answer: (D)

3. Subsistance activity of the past and its reconstruction is aimed by which of the following branches?

(A) Typo - Technology
(B) Geo - Chronology
(C) New Archaeology
(D) Action Archaeology

Answer: (C)

4. Which one of the following sites is situated in Rajasthan?

(A) Killi Ghul Mohammad
(B) Kayatha
(C) Ahar
(D) Navdatolli

Answer: (C)

5. Ash mounds with Neolithic culture are found in which of the following sites?

(A) Harappa
(B) Mitathal
(C) Jorwe
(D) Utnur

Answer: (D)

6. The Culture Bound Syndrome as a temporary state of physically aggressive insanity relatively common in Malay population is named as:

(A) Susto
(B) Koro
(C) Amok
(D) Latah

Answer: (C)

7. The book Politics of Untouchability was written by:

(A) B.R. Ambedkar
(B) M.N. Srinivas
(C) Owen Lynch
(D) Marvin Harris

Answer: (C)

8. Who among the following describes religion as social behaviour and magic as individual behaviour?

(A) E. Durkheim
(B) E.R. Leach
(C) B.R. Malinowski
(D) James Frazer

Answer: (A)

9. Unilinear evolution of culture propounded by:

(A) B. Malinowski
(B) Jullian Steward
(C) L.H. Morgan
(D) Leslie White

Answer: (C)

10. Who among the following was/were associated with British School of Diffusion?

(A) G.E. Smith
(B) W.J. Perry
(C) W.H.R. Rivers
(D) All the above

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog