MCQs on Anthropology - 7

1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R).


Assertion (A): Indian village is part society.
Reason (R): Indian village is part of larger society of India.

Codes:

(A) (A) is false, (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true, (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: (B)

2. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): The genealogical method is a well-established ethnographic technique.
Reason (R): Anthropologists need to collect genealogical data to understand current social relations without reconstructing history.

Based on the above statements, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) (A) is correct and (R) is wrong.
(C) (A) is wrong and (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

3. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Adolescent growth spurt occurs in every individual.
Reason (R): The degree of adolescent spurt is same for every individual.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is correct, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (C)

4. Which one of the following is the correct sequence of Kinship grouping in order of their decreasing size?

(A) Phratry-Moiety-Clan-Lineage- Family
(B) Moiety-Phratry-Clan-Lineage-Family
(C) Phratry-Clan-Moiety-Lineage-Family
(D) Moiety-Phratry-Lineage-Clan-Family

Answer: (A)

5. Arrange the following in correct sequence:

(A) Chopper-Transverse Arrowhead-Cleaver.
(B) Cleaver-Chopper-Transverse Arrowhead.
(C) Transverse Arrowhead-Chopper- Cleaver.
(D) Chopper-Cleaver-Transverse Arrowhead.

Answer: (D)

6. Identify the correct sequence in background of hominid phylogeny:

(A) Ramapithecus – Australopithecus africanus – Homo erectus – Hemo sapiens
(B) Homo sapiens – Homo erectus – Ramapithecus – Australopithecus africanus
(C) Ramapithecus – Homo erectus – Australopithecus africanus – Home sapiens
(D) Homo erectus – Homo sapiens – Ramapithecus – Australopithecus africanus

Answer: (A)

7. Identify the correct sequence of estimated cranial capacity in ascending order :

(A) Orangutan-Gorilla-Human- Chimpanzee
(B) Orangutan-Gorilla-Chimpanzee Human
(C) Chimpanzee-Orangutan-Gorilla- Human
(D) Chimpanzee-Gorilla-Orangutan- Human

Answer: (C)

8. Identify the sequence of vertebrae in correct order:

(A) Lumber-Thoracic-Sacral- Cervical
(B) Thoracic-Cervical-Lumbar- Sacral
(C) Cervical-Lumbar-Thoracic- Sacral
(D) Cervical-Thoracic-Lumbar- Sacral

Answer: (D)

9. Identify the correct sequence in estimating the gene frequency for a genetic marker:

(A) Gene frequency – Absolute number – number of alleles – percentile frequency
(B) Absolute number – percentile frequency – number of alleles – gene frequency
(C) Absolute number – number of alleles – percentile frequency – gene frequency
(D) Percentile frequency – Absolute number – number of alleles – gene frequency

Answer: (B)

10. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

List – I                                                       List – II

(a) Races and Cultures of India       (i) E. A. Hooton
(b) Up from the ape                           (ii) A. L. Krober
(c) Anthropology today                    (iii) H. H. Risley
(d) The People of India                     (iv) D. N. Majumdar

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (iv) (i) (ii) (iii)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog