MCQs on Panchakarma - 2

1. Karnapurana Dharan Kaal is ……….. Matra

A) 200 
B) 100
C) 300 
D) 400

Answer: (B)

2. Pippalyadi Ghritapan is important for ……. Jwar

A) Satat     
B) Santat
C) Rasagat  
D) Jeerna

Answer: (D)

3. ……….Ghrita is usefull in Unmad

A) Vasadi 
B) Pippalyadi
C) Kalyanak 
D) Tilwak

Answer: (C)

4. || Stambha Gourava …………. Swedanm Swedakarkam ||

A) Ushmaghna 
B) Sheetaghna
C) Stambhagna 
D) Kledaghna

Answer: (B)

5. Total number of Swedan properties are …………..

A) 9 
B) 7
C) 5 
D) 8

Answer: (A)

6. ……….. Gana are included in Upanah Sweda

A) Kakolyadi 
B) Eladi
C) Vidangadi 
D) Surasadi

Answer: (A)

7. Total number of Anagni Sweda, according to Charak are …………

A) 11 
B) 10
C) 12 
D) 13

Answer: (B)

8. Ushnasadan is a type of ………… Sweda

A) Agni 
B) Anagni
C) Nadi 
D) Prastar

Answer: (B)

9. Valukapottali Sweda is a ………. Type of sweda

A) Ruksha 
B) Snigdha
C) Prastar 
D) Upanah

Answer: (A)

10. According to Sushruta Agni Swedan types are …….

A) 2 
B) 3
C) 4
D) 6

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog