MCQs on Panchakarma -15




1. Snehan and Shodhan are types of …Nasya

A) Avapeedaka 

B) Dhuma

C) Marsh 

D) Nawan


Answer: (D)
 

2. How many types of PratimarshaNasya Kala according to Vagbhata

A) 1 2 

B) 15

C) 13 

D) 14


Answer: (B)
 

3. How many types of Nasya Kala according to sushruta

A) 1 2 

B) 15

C) 13 

D) 14


Answer: (D)
 

4. According to CharakaDhumaNetra length for

PrayogikaDhumaNasya…Angula

A) 1 2 

B) 32

C) 24 

D) 48


Answer: (D)
 

5. According to CharakaDhumaNetra length for SnehikaDhumaNasya…Angula

A) 1 2 

B) 32

C) 24 

D) 48


Answer: (B)
 

6. Nasya should not be given

A) below 5 yrs and above 70 years 

B) below 5 yrs and above 80 years

C) below 7 yrs and above 80 years 

D) below 18 yrs and above 80 years


Answer: (C)
 

7. DhumaNasya should be given above

A) above 20 years 

B) above 18 years

C) above 12 years 

D) above 16 years


Answer: (C)
 

8. According to VidehaShodhan and Stambhan are types of ….. Nasya

A) Avapeedaka 

B) Dhuma

C) Marsh 

D) Nawan


Answer: (A)
 

9. Which of following is not basipramadjanyavyapad

A) Angarti 

B) Urdhvprapti

C) parikartika 

D) Savatbastidan


Answer: (D)
 

10. Atikarshan is dosha of bastinetra causes due to

A) SthoolNetra 

B) Jeernanetra

C) parshwachidra 

D) Savatbastidan


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog