MCQs on Panchakarma -17




1. Shaman Sneha is mentioned only in ……….. Matra

A) Uttam 

B) Madhyam

C) Heena 

D) Hrasiyasi


Answer: (B)

 

2. According to Matrabheda Sneha divided in ………… types

A) One 

B) Two

C) Three 

D) Four


Answer: (D)
 

3. Combination of two Sneha is called as ………..Sneha

A) Single Sneha 

B) Yamak Sneha

C) Trivruta Sneha 

D) Mahasneha

Answer: (B)
 

4. Ghrita sevan mentioned in …………Rutu

A) Greeshma 

B) Sharad

C) Vasant 

D) Varsha

Answer: (B)
 

5. ………… number of Sneha included in Charkokta Snehopag Gana

A) 10 

B) 12

C) 20 

D) 16

Answer: (A)
 

6. According to Charak Kharpak is usefull for ………

A) Paan 

B) Abhyang

C) Nasya 

D) Basti

Answer: (B)
 

7. Property of Vasa Sneha is …………

A) Vatpittagna 

B) Kaphaghna

C) Vatkaphaghna 

D) Pittaghna

Answer: (C)
 

8. In Grishma Rutu Sneha always given at ………...

A) Morning 

B) Night

C) Afternoon 

D) Evening

Answer: (B)
 

9. According to Charak ……… . is usefull for Nasya

A) Kharapak 

B) Madhyampak

C) Mrudupak 

D) Chikkanpak

Answer: (C)
 

10. According to Sushruta Kharpak used for ………….

A) Nasya 

B) Abhyanga

C) Basti 

D) Karnapuran

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog