MCQs on Panchakarma -20



1. According to Sushruta Abhyang is ……..

A) Kaphavatahar 

B) Pittakaphahar

C) Pittavatahar 

D) Vatpittahar


Answer: (A)

2. According to Rasbheda Snehavicharana are

A) 24 

B) 64

C) 54 

D) 44


Answer: (B)

3. ………Sneha is used for Vranashodhana

A) Danti 

B) Karanj

C) Tilwak 

D) Amaltas


Answer: (B)

4. Which Sneha considered as Shreshtha Yogavahitwa.

A) Ghrita 

B) Taila

C) Vasa

 D) Majja


Answer: (A)

5. ………. Sneha is Shreshtha for Asthidhatu Vardhan as compared to other Sneha.

A) Ghrita 

B) Taila

C) Vasa 

D) Majja


Answer: (D)

6. Which Sneha consist of maximum Guru property.

A) Ghrita 

B) Taila

C) Majja 

D) Vasa


Answer: (C)

7. Generally Shodhan Snehapaan should be done in……..

A) Aparhannakal 

B) Pratahkal

C) Ratrikal 

D) Madhyankal


Answer: (B)

8. According to Dosha, in Vatapitta Pradhanya, Sneha should be taken in …….

A) Aparhannakal 

B) Pratahkal

C) Ratrikal

 D) Apankal

Answer: (C)
 

9. Uttam Sneha Matra digest in ……..hrs.

A) 12

 B) 18

C) 24 

D) 26


Answer: (C)

10. Heena Snehamatra digest in ………hrs.

A) 4 

B) 6

C) 8 

D) 10


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog