MCQs on Panchakarma -28



1. Phenil rakta chandrika’ symptoms manifest in ……….. of Vaman

A) Ayoga 

B) Atiyog

C) Mithyayoga 

D) Gativaiparitya


Answer: (B)

2. The alkaloid ‘saponin’ finds in………….. Vamaka Dravya

A) Kutaja 

B) Nimba

C) Madanphala 

D) Vasa


Answer: (C)

3. How many numbers of Vamak Kashaya Yogas of Madanphal as per Charaksamhita

A) 6

B) 4

C) 8

D) 9


Answer: (D)

4. How many numbers of Vamak Vartikriya Yogas of Madanphal as per

Charaksamhita

A) 6 

B) 4

C) 8 

D) 9


Answer: (A)

5. How many numbers of Vamak Shashkuli-pupas Yogas of Madanphal as

perCharaksamhita

A) 16 

B) 14

C) 18 

D) 19


Answer: (A)

6 In Bahudosha and Balawan Rogi of Adhogami Raktapitta,.......should be done

A) Vaman

 B) Virechan

C) Basti 

D) Nasya


Answer: (A)

7. In Kushtha Chikitsa, Vaman Should be done every ……….

A) Weekly 

B) Fortnightly

C) Monthly 

D ) Bi-monthly


Answer: (B)

8 In Apasmar Chikitsa,…………. Should be done to remove Avarana on Man and Buddhi

A) Tikshna Vaman 

B) Mridu Vaman

C) Virechan 

D) Raktamokshan


Answer: (A)

9. Vaman should done with Nimba Patol Kashay in …………… Urdhwaga

A) Amlapitta 

B) Jwara

C) Chhardi 

D) Atisara.


Answer: (A)


10. Vaman should done with Vacha, Priyangu, Yashti, Sarshpa, Nimba in

A) Sthanyadosha 

B) Jwara

C) Kasa 

D) Atisara


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog