MCQs on Panchakarma -27




1. The Last (Anta) expelled Dravya in Samyak Vaman is ……

A) Vatant 

B) Pittant

C) Kaphant 

D) Raktant


Answer: (B)
 

2. The order of Explusion of Doshas in Samyak Vaman is ……

A) Kapha-Pitta-Vayu 

B) Kapha-Vayu-Pitta

C) Pitta-Vayu-Kapha 

D) Vayu-Pitta-Kapha

Answer: (A) 

3. According to Acharya Vagbhat in Heena Vega of Vaman …………should be administrered

A) Pippali and Amalaki 

B) Pippali. Lavana and Amalaki

C) Pippali. Lavana, Sarshapa, Amalaki 

D ) Vasapatra Churna


Answer: (C)
 

4. In Vaman Ayog, which symptom is manifested?

A) Kandu, Kotha

 B) Virechana

C) Jeevadan

 D) Bhrama


Answer: (A)
 

5. The Madanphala Vamak Dravya Matra is……….

A) 18 pala 

B) 16 pala

C) ½ pala 

D) Antaranakhamushti


Answer: (A)
 

6 Parikartika Upadrava manifest due to .............of Virechan

A) Ayoga 

B) Atiyog

C) Mithyayoga 

D) Gativaiparitya


Answer: (B)
 

7. The Asana of Vamanapeetha should be ……….

A) Halasan 

B) Pashimotanasan

C) Janutulyasana 

D) Bahutulyasana


Answer: (C)
 

8. The Sneha Vishrama Deena during Vamana is ……….

A) 1day 

B) 2 days

C) 3 days 

D) 4 days


Answer: (A)

9. Before performing Vamana, the patient should be kept ….on Vamaka day

A) Niranna (Empty stomach) 

B) Ghritayukta Yavagu

C) Rajamasha 

D) Mudaga


Answer: (B)


10 After giving Vamaka dravya, when patient manifest Sweda, then it should be concluded     that

A) Dosha Vilayana 

B) Dosha sthan chalita

C) Dosha Urdhwagaman 

D) Dosha Adhogaman


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog