MCQs on Panchakarma -25




1 The Uttam Vega Shuddhi in Vamana...................

A) 6 

B) 4

C) 8 

D) 2


Answer: (C)

2 The Madhyam Vega Shuddhi in Vamana

A) 6

 B) 4

C) 8 

D) 2


Answer: (A)

3. The Heena Vega Shuddhi in

A) 6 

B) 4

C) 8 

D) 2


Answer: (B)

4. According to Charak, Maniki Pariksha of Vaman for Pravara Shuddhi is......

A) 1 prastha 

B) 2 prastha

C) 1½ prastha 

D) ½ prastha


Answer: (B)

5. According to Charak, Maniki Pariksha of Vaman for Avara Shuddhi is......

A) 1 prastha 

B) 2 prastha

C) 1½ prastha 

D) ½ prastha


Answer: (A)

6. According to Charak, Maniki Pariksha of Vaman for Madhyam Shuddhi is......

A) 1 prastha 

B) 2 prastha

C) 1½ prastha

 D) ½ prastha


Answer: (C)

7. The Shreshtha Vamak Dravya is.............

A) Madanphala 

B) Vasa

C) Nimba 

D) Kutaja


Answer: (A)

8. Adhaman Upadrava manifest due to ............of Vaman

A) Ayoga 

B) Atiyoga

C) Mithyayoga 

D) Gativaiparitya


Answer: (A)

9. Srava Upadrava manifest due to .............

A) Ayoga 

B) Atiyoga

C) Mithyayoga 

D) Gativaiparitya


Answer: (A)

10. Jeevadan Upadrava manifest due to .............

A) Ayoga 

B) Atiyoga

C) Mithyayoga 

D) Gativaiparitya

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog