MCQs on Panchakarma -26




 

1. Stambhan Chikitsa should be done in ……….Atiyog Awastha

A) Snehan 

B) Rukshan

C) Swedan 

D) Langhan

Answer: (C) 

2. For Bahudoshavastha ……….Chikitsa should be done.

A) Shodhan 

B) Langhan -Pachan

C) Langhan 

D) Rukshan


Answer: (A)
 

3. Proportion of Tandula and water for preparation of Manda is…..

A) 1:4 

B) 1:6

C) 1:8

 D) 1:14


Answer: (D)
 

4. Proportion of Tandula and water for preparation of Vilepi is…..

A) 1:4 

B) 1:6

C) 1:8 

D) 1:14


Answer: (A)
 

5. Quantity of Mamsa and water for Tanu (liquid) Mamsaras preparation in Samsarjan     

     Krama is ….

A) 24 tola ;64 tola 

B) 14 tola; 64 tola

C) 16 tola; 64 tola

 D) 32 tola; 64 tola


Answer: (C)
 

6. In Sheetakal, Sneha should be given in …………Kaal, in Kapha Prakop Awastha

A) Ratree

 B) Diva

C) Bramhyamuhurt 

D) Aparahnna


Answer: (B)
 

7. Which Sneha should be given in Sheetakaal

A) Ghrita

 B) Taila

C) Vasa

 D) Majja

Answer: (B)
 

8. Shaman Sneha should be ingested in Manda…………..Awastha.

A) Khshudbodha 

B) Kapaha

C) Vata 

D) Trushna


Answer: (A)

9. How many days Snehapaan required for Krura Koshti Atur to achieve Samyak 

   Snigdha  Lakshanas

A) 5 

B) 7

C) 3 

D) 10


Answer: (B)


10. Uttam Matra Snehapan should be given in …………Atur.

A) Mandagni 

B) Deeptagni

C) Vishamagni 

D) Samagni


Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog