MCQs on Panchakarma -24



 

1. Asthidhatu Purankarma is achieved by ingestion of ……..Sneha.

A) Ghrita 

B) Vasa

C) Sthavar 

D) Majja


Answer: (D)
 

2. Proportion of Tandula and water for preparation of Peya is…..

A) 1:4 

B) 1:6

C) 1:8 

D) 1:14


Answer: (D)
 

3. Quantity of Mamsa and water for thick Mamsaras preparation in Samsarjan Krama is ….

A) 24 tola ;64 tola 

B) 36 tola; 64 tola

C) 16 tola; 64 tola 

D) 32 tola; 64 tola


Answer: (D)
 

4. For Heenadoshavastha ……….Chikitsa should be done.

A) Shodhan 

B) Langhan -Pachan

C) Langhan 

D) Rukshan


Answer: (C)
 

5. For Madhyadoshavastha ……….Chikitsa should be done.

A) Shodhan 

B) Langhan -Pachan

C) Langhan 

D) Rukshan


Answer: (B)
 

6. Doshapak and Doshastravan are achieved by the ………Guna of Sweda Dravya

A) Teekshna 

B) Snigdha

C) Ruksha 

D) Sukshma


Answer: (A)
 

7. Snigdha Sankar Sweda is indicated in ………..Vyadhi.

A) Upastambhit Vata 

B) Mamsa-Medagata Vata

C) Nirupstambhit Vata 

D) Kaphamedapradhan


Answer: (C)
 

8. Ruksha Sankar Sweda is indicated in ………..Vyadhi.

A) Mamsa-Medagata Vata 

B) Upastambhit Vata

C) Kaphamedapradhan 

D) Nirupstambhit Vata


Answer: (C)
 

9. For the preparation of Amalaki Kalka Taladharan during Swedan,……….should be used.

A) Kanjee 

B) Yusha

C) Mamsaras

 D) Takra


Answer: (D)

10. Pizhichil is the synonym of ……Sweda

A) Bashpa 

B) Parishek

C) Awagah 

D) Nadi

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog