MCQs on Panchakarma -23



 

1. According to Acharya Bhel, Udakkoshtha is a type of ………Sweda.

A) Holak 

B) Upanah

C) Awagah 

D) Kupa


Answer: (C)
 

2. Awagah Swedan should be done till …………Muhurta

A) 1 to 2

 B) 1 to 2 ½

C) 1 to 3 

D) 1 to 4


Answer: (D)
 

3. In Jentak Sweda, the Angarkoshtak is in the ………of the Kutagar.

A) Center 

B) Outside

C) All corners 

D) In front


Answer: (A)
 

4. In Kuti Sweda, the Angarkoshtak is in the ………of the Kutagar

A) Outside 

B) Center

C) In front 

D) All corners


Answer: (D)
 

5. Vyayam is a type of ……..Sweda.

A) Agni 

B) Niragni

C) Ushma

 D) Tap


Answer: (B)
 

6. ………..Chikitsa should be done in Murcha and Daha Lakshan of Sweda

Atiyogjanya Vyapad.

A) Snehan 

B) Rukshan

C) Langhan

 D) Sheeta


Answer: (D)

 

7. Prachur Matra of Mamsaras sevan is one of the example of …….Sneha

A) Accha

 B) Vicharana

C) Sadya 

D) Sthavar



Answer: (C)
 

8. Sharirparimarjan is a synonym of ……..

A) Udvartan 

B) Samvahan

C) Lepa

 D) Abhyanga


Answer: (A)
 

9. Snigdha and Ruksha Udvartan are the types mentioned by Acharya………

A) Sushruta 

B) Charak

C) Sharangdhar 

D) Vagbhat


Answer: (B)
 

10. Udvartan, Udgharshan and Utsadan are the types mentioned by Acharya………

A) Sushruta 

B) Charak

C) Sharangdhar 

D) Vagbhat


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog