MCQs on Panchakarma -22



1. “Swedasya …….. Vidhrutihi”

A) Sweda 

B) Kleda

C) Lasika 

D) Rasa

Answer: (B)
 

2. Snigdha and Ruksha Sweda types are according to ……….Bheda.

A) Guna 

B) Prakriya

C) Sthan 

D) Karmukta


Answer: (A)

3. Ekanga and Sarwang Sweda types are mentioned by Acharya ……….

A) Vagbhat 

B) Charak

C) Vangsen 

D) Sharangdhar

Answer: (B)
 

4. Mahan Sweda should be given in ………Kaal

A) Ushna 

B) Samsheetoshna

C) Sheeta 

D) Aadan


Answer: (C)

5. Madyam and Mrudu Sweda should be given in ……..Kaal

A) Ushna 

B) Samsheetoshna

C) Sheeta 

D) Aadan


Answer: (B)

6. Tap and Ushma Sweda are ………

A) Vatanashak 

B) Pittanashak

C) Kaphanashak 

D) Pittasthangat Vatanashak


Answer: (C)

7. Upanah Sweda is ……..

A) Vatanashak 

B) Pittanashak

C) Kaphanashak 

D) Pittasthangat Vatanashak


Answer: (A)

8. Swedan done by Aoushadhasiddha Pinda is called as………Sweda.

A) Prastar 

B) Holak

C) Kupa 

D) Sankar


Answer: (D)

9. Kanjee should be used as a Swedan Dravya in ………..

A) Pittanubandhi Vata 

B) Kaphanubandhi pitta

C) Kaphanubandhi Pitta 

D) Vatanubandhi Kapha


Answer: (A)

10. In Mutrakruccha ……….Swedan should be done.

A) Upanah 

B) Holak

C) Kupa 

D) Awagah


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog