MCQs on Panchakarma -41



1. In the preparation of NiruhaBasti, …… quantity of Sneha is added,in the  

    VatapradhanVyadhi.

A) 1/4th of Kashay 

B) 1/6th of Kashay

C) 1/8th of Kashy 

D) 1/3rd of Kashay


Answer: (A)

2. In the preparation of NiruhaBasti, …… quantity of Sneha is added,in the 

     PittapradhanVyadhi.

A) 1/4th of Kashay 

B) 1/6th of Kashay

C) 1/8th of Kashy

D) 1/3rd of Kashay


Answer: (B)

3. In the preparation of NiruhaBasti, …… quantity of Sneha is added,in the

KaphapradhanVyadhi.

A) 1/4th of Kashay 

B) 1/6th of Kashay

C) 1/8th of Kashy 

D) 1/3rd of Kashay


Answer: (C)

4. Proportion of Kashay in NiruhaBasti is always ……. of the total quantity.

A) 5 parts

B) 3 parts

C) 4 parts 

D) 2 parts


Answer: (A)

5. Pratyagaman Kala for NiruhaBasti is ……. Muhurta.

A) 2 

B) 1

C) 3 

D) 4


Answer: (B)

6 If NiruhaBasti is administered after having the food, ……. Symptoms can be

seen.

A) Visuchika, Chhardi 

B) Jwara, Atisar

C) Pratishyay, Kasa 

D) Shwas, Pratishyay


Answer: (A)

7. While administrating NiruhaBasti; if more pressure is applied on Basti-Putak,

…….Vyapad can be seen.

A) Ayog 

B) Atiyog

C) Urdhvaprapti 

D) Atisar


Answer: (C)

8 VaitaranBasti is described by ………

A) Charak 

B) Sushrut

C) Vagbhat 

D) Chakradatta


Answer: (D)

9. Vidanga is an example of ……… Nasya.

A) Phala 

B) Mula

C) Pushpa 

D) Patra


Answer: (A)

10. Hingu is an example of …….. Nasya.

A) Niryas 

B) Patra

C) Phala 

D) Pushpa


Answer: (A)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog