MCQs on Panchakarma - 40



1. Which of the following is not a BastiNetra Dosh?

A) Hrasva 

B) Vishama

C) Deergha 

D) Tanu


Answer: (B)

2. Due to Vishama type of BastiPutak; …….. Dosha can be seen.

A) GatiVaishamya 

B) Srava

C) Daurgrahya 

D) Visratva


Answer: (A)

3. Ullupta is a……….. Dosha.

A) BastiPranetru 

B) BastiNetra,

C) BastiPutak 

D) BastiShayan


Answer: (A)

4. Sequence of adding ingredients of Bastidravya is ………………….

A) Madhu,Saindhav,Sneha,Kalka,Kwath 

B) Madhu,Saindhav,Kalka,Kwath ,Sneha,

C) Madhu,Saindhav, Kalka, Sneha,Kwath

D) Madhu,Saindhav, Sneha,Kwath, Kalka


Answer: (A)

5. When Madhu and Tail are used in equal quantity; that NiruhaBasti is called as………basti.

A) Madhuk 

B) Talik

C) Madhutailik 

D) Siddha


Answer: (C)

6. ……… is contraindicated for NiruhBasti.

A) EkangRog 

B) Ardit

C) Manyagrah 

D) Dakodar


Answer: (D)

7. ……… can be used as an ‘Avapadravya’ in VatapradhanVyadhi.

A) Gomutra 

B) Mansarasa

C) Ksheera 

D) Yusha


Answer: (B)

8. ……… can be used as an ‘Avapadravya’ in PittapradhanVyadhi.

A) Gomutra 

B) Mansarasa

C) Ksheera 

D) Yusha


Answer: (C)

9. ……… can be used as an ‘Avapadravya’ in KaphapradhanVyadhi.

A) Gomutra 

B) Mansarasa

C) Ksheera 

D) Yusha


Answer: (A)

10. In ……….. Basti, warm water is added to the powers of Rasna,Vacha etc.

A) Anuvasan 

B) Niruha

C) Churna 

D) Yapan


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog