MCQs on Panchakarma -39



1 MutrashayagataBasti is also called as …………….. Basti.

A) Anuvasan 

B) )Niruha

C) Uttar 

D) )Matra


Answer: (C)
 

2 Vranabasti is prescribed by ……………….

A) Charak 

B) Sushrut

C) Vagbhat 

D) Vangasen


Answer: (B)
 

3. AnuvasanBasti means the Basti which can be given …………..

A) Every day 

B) Alternate day

C) Once in a weak 

D) Once in amonth


Answer: (A)
 

4. The quantity of SnehaBasti is ………. Of NiruhaBasti.

A) 1/8th 

B) 1/4th

C) 1/6th 

D) 1/5th


Answer: (B)

5. The quantity of AnuvasanBasti is ………. Of SnehaBasti.

A) 1/8th 

B) 1/4th

C) 1/6th 

D) 1/2


Answer: (D)

6. The quantity of MatraBasti is ………. Of AnuvasanBasti.

A) 1/8th 

B) 1/4th

C) 1/2 

D) 1/5th


Answer: (C)

7. In YogBasti total …….. Basti are given.

A) 30 

B) 16

C) 15 

D) 8


Answer: (D)

8. In KalBasti total …….. Basti are given.

A) 30 

B) 16

C) 15 

D) 8


Answer: (B)

9. In Karma Basti total …….. Basti are given.

A) 30 

B) 16

C) 15 

D) 8


Answer: (A)

10. Uttar bastiNetra contains ……. Karnika.

A) 1 

B) 2

C) 3 

D) 4


Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog