MCQs on Panchakarma -38



1. Which of following is not Virechan dravya?

A) Aragvadh 

B) Tilwak

C) Trivrutta 

D) Jimutak


Answer: (D)

2. Virechan is contraindicated in

A) Prameha

B) Kushtha

C) Jwar 

D) Subhaga


Answer: (D)

3. According to charak Virechan is indicated in

A) Adhoga Raktapitta 

B ) T iryak Rakttapitta

C) Urdhwa Rakttapitta 

D ) A tisar


Answer: (C)

4. Shreshtha Mrudu Virechak Drvya is…

A) Aragvadh

B) Tilwak 

C) Trivrutta

D) Snuhi


Answer: (A)

5. Madhyam matra of Kwath for virechan according Acharya Sharangdhar is

A) 1pala 

B) 2pala

C) 3 pala

 D) 4pala


Answer: (A)

6. Hina matra of Kwath for virechan according Acharya Sharangdhar is…

A) 1/2pala 

B) 1pala

C) 2pala 

D) 3pala


Answer: (A)

7. Hina matra of churna for virechan according Acharya Sharangdhar is…

A) 1Pala 

B) 2Karsha

C) 1Karsha 

D) 2 Pala


Answer: (C)

8. Uttam matra of churna for virechan according Acharya Sharangdhar is…

A) 2pala 

B) 1pala

C) 1/2pala

 D) 3 pala


Answer: (B)

9. Madhyam matra of churna for virechan according Acharya Sharangdhar is…

A) 1Karsh 

B) 3Karsha

C) 1pala 

D) 2Karsha


Answer: (D)

10. ….......Rutu Yoga of Trivrutta mentioned in Charak Kalpasthan are…

A) 2

 B) 4

C) 6

 D) 8


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog