MCQs on Panchakarma -37



1. Which of following dravya ksheer is shreshtha in Kshir Virechak Dravya?

A) Tilwak 

B) Shyamatrivrutta

C) Snuhi 

D) Arka


Answer: (C)

2. Which of following dravya is used as Virechak Dravya according Charaka

A) Arka 

B) Karvellak

C) Haritaki 

D) Tilwak


Answer: (A)

3. How many virechan Kalpa of Tilwak mentioned in Charaka kalpasthan?

A) 12

 B) 14

C) 10 

D) 16


Answer: (D)

4. According to Vangasena, ……..should be given with Ushna Jala in Vaman Ayog Lakshan

A) Nimba Kashay 

B) Manda

C) Amra Kashay 

D) Pramathya


Answer: (A)

5. How many virechan Kalpa of Saptala Shankhini mentioned in Charaka kalpasthan?

A) 29 

B) 19

C) 49

 D) 39


Answer: (D)

6. How many Virechan Kalpa of Danti Dravanti mentioned in Charaka kalpasthan?

A) 40 

B) 42

C) 48 

D) 49


Answer: (C)

7. Ghrutaabhyang is mentioned as a treatment for Vaman Atiyog Lakshan by ………

A) Vagbhatacharya 

B) Sushrutacharya

C) Sharangdhar 

D) Chakradatta


Answer: (D)

8. According to Chakradatta, Mrudu Virechan is indicated in …….Atiyog Awastha

A) Basti 

B) Nasya

C) Vaman 

D) Raktamokshan


Answer: (C)

9. Lodhra is synonyms for

A) Aragvadh 

B) Tilwak

C) Trivrutta

 D) Snuhi


Answer: (B)

10. Which of following drug is shreshtha in Purishjanan

A) Aragvadh 

B) Tilwak

C) Trivrutta 

D) Yava


Answer: (D)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog