MCQs on Panchakarma -36




1. What should be used for Virechan in Sharad Rutu?

A) Nishottara and Sharkara 

B) Nishottara, Dhamasa, Yashti

C) Nishottara, Indrayava, Shunthi, Pippali

D) Nishottara, Chitraka, Vacha


Answer: (B)

2 For Virechan in Tanu Kapha in Pittaj Kasa Chikitsa.................. should be used

A) Trivrit and Sharkara 

B) Trivrit and Vasa

C) Trivrit and Yashti 

D) Aragvadha


Answer: (A)

3 How many Shyama Trivrit Virechan Kalpa are mentioned in Charak Kalpa Sthan

A) 100 

B) 110

C) 120 

D) 130


Answer: (B)

4. According to Sushruta, Pitta Atipravrutti is one of the Symptom of Vaman…….

A) Atiyog 

B) Ayog

C) Samyak Yog 

D) Mithya Yog


Answer: (A)

5. Which of following is the Shreshtha Tikshna Virechak Drug?

A) Snuhi 

B) Aragvadha

C) Tivrutta 

D) Triphala


Answer: (A)

6. Which of following is Shreshtha Mul Virechak Dravya ?

A) Tilwak 

B) Shyamatrivrutta

C) Snuhi 

D) Amalaki


Answer: (B)

7. Which of following is Shreshtha Twak Virechak Dravya ?

A) Tilwak 

B) Shyamatrivrutta

C) Snuhi 

D) Amalaki


Answer: (A)

8. Which of following is Shreshtha Phala Virechak Dravya ?

A) Tilwak 

B) Shyamatrivrutta

C) Snuhi 

D) Haritaki


Answer: (D)

9. Swaras of which following dravya is shreshtha in Swaras Virechak Dravya?

A) Tilwak 

B) Karvellak

C) Snuhi 

D) Haritaki


Answer: (B)

10. Which of following dravyas oil is shreshtha in Taila Virechak Dravya

A) Eranada

B) Tila

C) Nimb 

D) Tilwak


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog