MCQs on Panchakarma -35



 

1. The VirechakaKalpa – Manibhadra Leham is mentioned in

A) Asthangsamgraha

B) Asthanghridaya

C) Charakasamhita 

D ) Sushrut Samhita


Answer: (B)

2. What type of Aahara should be given before doing virecha karma

A) Amla Rasa-Ushna Gunatmaka 

B) Kaphavardhak

C) Vatavardhak 

D) Raktavardhak


Answer: (A)

3. While doing virechan Karma, in Vatapradhan Dosha,........should be used

A) Trivrita, Saindhava, Shunthi,Kanji 

B) Triphala Kwath, Gomutra,Trikatu

C) Trivrita Churna and Draksha Kwath

D) Trivrita and Vasa


Answer: (A)

4. While doing virechan Karma, in Kaphapradhan Dosha,........should be used

A) Trivrita, Saindhava, Shunthi,Kanji 

B) Triphala Kwath, Gomutra,Trikatu

C) Trivrita Churna and Draksha Kwath

D) Trivrita and Vasa


Answer: (B)
 

5. While doing virechan Karma, in Pittaptradhan Dosha,........should be used

A) Trivrita, Saindhava, Shunthi,Kanji 

B) Triphala Kwath, Gomutra,Trikatu

C) Trivrita Churna and Draksha Kwath

D) Trivrita and Vasa


Answer: (C)

6. The toal no of Virechan Kalpa mentioned in Charaka Kalp Sthan

A) 245 

B) 355

C) 145

D) 155


Answer: (A)

7. Before performing Virechan in Visha, Kamala, Meha, Pandu ........Snehan should be Given

A) Ati 

B) Alpa

C) Madhyam 

D) Bahu


Answer: (B)

 8. Kandu, Vidaha, Pitaka, Peenasa, Vaat-Vidgraha, these are the symptoms of Virechan........

A) Ayoga 

B) Atiyoga

C) Samyak Yoga 

D) Mithyayoga


Answer: (A)

9. What should be used for Virechan in Grishma Rutu?

A) Nishottara and Sharkara 

B) Nishottara, Dhamasa, Yashti

C) Nishottara, Indrayava, Shunthi,Pippali

D) Nishottara, Chitraka, Vacha


Answer: (A) 

10 What should be used for Virechan in Varsha Rutu?

A) Nishottara and Sharkara 

B) Nishottara, Dhamasa, Yashti

C) Nishottara, Indrayava, Shunthi,Pippali

D) Nishottara, Chitraka, Vacha


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog