MCQs on Panchakarma -34



 

1. Kutaki possesses the property of...............

A) Anuloman 

B) Sramsana

C) Bhedana 

D) Rechan


Answer: (C)

2. Aragwadha possesses the property of.............

A) Anuloman 

B) Sransana

C) Bhedana 

D) Bhedana


Answer: (B)

3. Haritaki possesses the property of...............

A) Anuloman 

B) Sransana

C) Bhedana 

D) Bhedana


Answer: (A)

4. The Last (Anta) expelled Dravya in Samyak Virechana is ……

A) Vatant 

B) Pittant

C) Kaphant 

D) Raktant


Answer: (C)
 

5. The Sneha Vishrama Deena during Virechana is ……….

A) 1 day 

B) 5 day

C) 3day 

D) 7 day


Answer: (C)

6. Praskandan is synonyms for

A) Vaman

 B) Virechan

 C) Basti

 D) Nasya


Answer: (B)
 

7. Uttam matra of Kwath for virechan according Acharya Sharangdhar is…

A) 1pala 

B) 2pala

C) 3pala 

D) 4pala


Answer: (B)
 

8. The Atiyoga Lakshana of Virechana are homologus to AtiyogaLakshanas of

A) Vaman 

B) Niruha Basti

C) Anuvasan Basti

 D) Nasya


Answer: (B)
 

9. Virechan Should be done after ……days after Vaman

A) 60 day 

B) 30 day

C) 10 day 

D) 15 day


Answer: (D)
 

10. Before performing Virechana, the patient should be kept ….on Virechana day

A) Niranna (Empty stomach) 

B) GhritayuktaYavagu

C) LavanaJala 

D ) Madhu


Answer: (A)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog