MCQs on Panchakarma -43




1. which of following is not samyak basti Lakshan

A) Prasrushtha Mala 

B ) PrasrushthaMutra

C) PrasrushthaVata 

D) Angamarda


Answer: (D)
 

2. Vistra gandha is dosh of basti putak due to

A) MansalBastiPutak 

B) VishamBastiPutak

C) PrasrushthaVata 

D) ChidrayuktaBastiPutak


Answer: (A)
 

3. Atigati of drvya is due to .......basti netra vypad

A) AtiDirghaNetra 

B) AtiHrasvaNtra

C) TanuNetra 

D) SthoolNertra


Answer: (A)
 

4. Gudpida causes due to .......Basti Netra Dosha

A) AtiDirgha Netra 

B) AtiHrasva Ntra

C) Parshwachidra 

D) VakraNetra


Answer: (C)
 

5. Gati of bastidrvya inside Guda in oblique direction is due to........Basti Netra Dosha

A) ParshwachidraNetra 

B) VakraNetra

C) TanuNetra 

D) JeernaNetra


Answer: (B)
 

6. Gudshanan is due to ........basti Netra Dosha

A) ParshwachidraNetra 

B) VakraNetra

C) TanuNetra 

D) JeernaNetra


Answer: (D)
 

7. Shithil Bandhan Basti netra dosh produces movement of Basti Dravya in

A) Inward Direction To Guda 

B) Outward Direction To Guda

C) Above Direction To Guda 

D) Similar Direction To Guda


Answer: (B)
 

8. Aprapati of drvya is due to .......basti netra vypad

A) AtiDirghaNetra 

B) AtiHrasvaNtra

C) TanuNetra 

D) SthoolNrtra


Answer: (B)
 

9. Tanu Netra is.......vyapad

A) BastiNetra

 B) BastiPutak

C) Anya Vyapad 

D) BastiPranetVyapad


Answer: (A)
 

10. Dougrahya is dosh of Basti putatak due to......

A) VishamBastiPutak 

B) MansalBastiPutak

C) ChidrayuktBastiPutak 

D) SthoolBastiPutak


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog