MCQs on Panchakarma -50

1. …….. Jalouka bite rugna is consider as a Asadhya.

A) Indrayudha 

B) Karbura

C) Alagarda 

D) Samudrika


Answer: (A)
 

2. ….. isa poisonous Jalouka.

A) Kapila 

B) Indrayudha

C) Pingala 

D) Shankumukhi


Answer: (B)
 

3. KutharikaShastra looks like a …….

A) Gojivha 

B) Godanta

C) Gokarna 

D) Hastidanta


Answer: (B)
 

4. Measurement of KutharikaShastra is ……….. Angula.

A) ¼ 

B) 1/2

C) ¾ 

D) 1


Answer: (B)
 

5. Measurement of vreehimukhaShastra is………Angula.

A) ½ 

B) 1

C) 1and ½ 

D) 2


Answer: (C)
 

6. Vreethimukhashastra is used forRaktamokshanarthin ………Vyadhi.

A) Asthigata 

B) Marmagata

C) Udar 

D) Gulma


Answer: (C)
 

7 KurchaShastra is used for Raktamokshanartha³Kuttan´ in ……. Vyadhi.

A) Asthigata 

B) Neelkia, Vyanga

C) Udar 

D) Gulma


Answer: (B)
 

8 Kurchashastra consist of ……………which is used for Raktamokshan.

A) Karapatra 

B) Suchi

C) Shalaka 

D) Vetaspatra


Answer: (B)
 

9. …………..is considered as aAnushastra in Raktamokshanavidhi.

A) Glass (Kancha) 

B) Suchi

C) Pracchan 

D) Kurcha


Answer: (A)
 

10. Once used Jaloukacannot be used for …………..Saptah.

A) ½ 

B) 1

C) 2 

D) 3


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog