MCQs on Panchakarma -51

1. After Jaloukavacharana if ShuddhaRaktapravruti happens then………. Pichu is used.

A) Shatahva Tail 

B) ShatadhoutGhrita

C) BalaTaila 

D) VarnadiGhrita


Answer: (B)
 

2. In muscular region ………. PramanSiravedhashoud be done.

A) 1/4th Yava 

B) ½Yava

C) 1 Yava 

D) 1 ½Yava


Answer: (C)
 

3. Sira which lies on Asthidhatu should be viddha in ………. Praman.

A) 1/4th Yava 

B) 1/2Yava

C) 1 Yava 

D) 1 ½Yava


Answer: (B)
 

4. There are …….. types of DushtaviddhaSira.

A) 10 

B) 20

C) 15 

D) 30


Answer: (B)
 

5. In Raktamokshana, ‘Santardeep’is used in ……..Vidhi.

A) Alabuavcharan 

B) Shringavacharan

C) Vigharshan 

D) Pracchan


Answer: (A)
 

6. In SarwangagataRaktadushti ………..Vidhi is used.

A) Pracchan 

B) Siravedha

C) Shringavacharan 

D) Jaloukavacharan


Answer: (B)
 

7. Before doing…. ……..Karma Pattabandha is necessary.

A) Pracchan 

B) Jaloukavacharan

C) Shringavacharan 

D) Ghatiyantra


Answer: (A)
 

8. In EkadeshasthitaRaktadushti……………Vidhi is used.

A) Pracchan 

B) Siravedha

C) Vigharshana 

D) Ghatiyantra


Answer: (A)
 

9. In Gratitha (Avagadha) Rakta .. ……..Vidhi is used.

A) Pracchan 

B) Siravedha

C) Vigharshana 

D) Jaloukavacharan


Answer: (D)
 

10. In RaktaSuptavastha ………..Vidhi is used.

A) Pracchan 

B) Siravedha

C) Vigharshan 

D) Shringavacharan


Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog