MCQs on Panchakarma -52

1. After Jaloukavacharan if DushitaRakta remains on particular region then

…………..should be used for removal of DushitaRakta.

A) Ghrita 

B) Pravalpishti

C) Madhu 

D) Sheetalepa


Answer: (C)
 

2. Application of Jalouka is weekly …………..

A) Once 

B) Twice

C) Thrice 

D) Four


Answer: (B)
 

3. Application of Shrunga, Alabuand Prachhan are weekly …………..

A) Once 

B) twice

C) Thrice 

D) Four


Answer: (A)
 

4. In Siravedha procedure removal of blood in MadhyamaMatra…………..

A) Once in month only 

B) once in 6 months

C) Once in 3 months 

D) once only


Answer: (C)
 

5. In Siravedha procedure removal of blood in HinaMatra…………..

A) Once in month only 

B) once in 6 months

C) once in 3 months 

D) once only


Answer: (A)
 

6. In Siravedha procedure removal of blood in UttamMatra…………..

A) Once in month only 

B) Once in 6 months

C) Once in 3 months 

D) Once only


Answer: (D)
 

7. How much of blood sucked by one Jalouka is …………..

A) 5 to 10 c.c. Blood 

B) 10 to 15 c.c. Blood

C) 15 to 20 c.c. Blood 

D) 25 to 50 c.c. Blood


Answer: (A)
 

8. Application of Śriñga can bring out Blood from an area cover ……… Añgulis

A) 20 Angulis 

B) 10 Angulis

C) 30 Angulis

D) 40 Angulis


Answer: (B)
 

9. Jalaukā can suck Blood from an area of ………….. Hasta.

A) 1 Hasta 

B) 2 Hasta

C) 3 Hasta 

D) 4 hasta


Answer: (A)
 

10. In Alābu procedure an area cover of …………..Añguli

A) 20 Angulis 

B) 12 Anguli

C) 10 Angulis 

D) 5 Anguli


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog