MCQs on Panchakarma -54

1. In migraine ……… Nasya is given.

A) Shodhan 

B) Avapidak

C) Pradhamn 

D) dhampan


Answer: (A)
 

2. The Parkinson’s disease can be compared in Ayurveda with ……… symptoms.

A) Vepathu 

B) Bahushosha

C) Trishana 

D) Atikhsudha


Answer: (A)
 

3. In Parkinson’s disease Sarvangadhara can be given with ………

A) Balaashwagandhadi 

B) Vishagrbha

C) Bruhatsaidhavadi

 D) Chinchalavan


Answer: (C)
 

4. In Parkinson’s disease ………Basti can be given.

A) Mashadi Yapan 

B) Vaitaran Basti

C) Manjishthadi Kshar 

D) Gomutra Basti


Answer: (A)
 

5. In Parkinson’s disease Nasya can be given with ………

A) Vachachurna 

B) Shadabindutaila

C) Yashtimadhuchurna 

D) Panchaindriyavardhan Tail


Answer: (D)
 

6. Monoamine oxidase (MAO)-B inhibitors can be considered for initial treatment of

early ……… disease.

A) Gout 

B) Osteoarthritis

C) Hypertension 

D) Parkinson’s


Answer: (D)
 

7. Parkinson’s disease ………generative disorder.

A) Neuro 

B) Muscular

C) Vascular 

D) Lymphatic


Answer: (A)
 

8. ……… best treatment forTrigeminal Neuralgia.

A) Shirodhara 

B) Abhaynga

C) Swedan 

D) lepa


Answer: (A)
 

9. Trigeminal Neuralgia this disease is commonalty found in………people.

A) Child 

B) Young

C) Infant 

D) Elderly


Answer: (D)

10. Trigeminal neuralgia is inflammation of the trigeminal nerve 5thcranial nerve that

causes ……… Pain.

A) Neck 

B) Facial

C) Abdominal 

D) Back


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog