MCQs on Panchakarma -55

1. In Bell’s palsy ………nerve is involved.

A) Vagus 

B) Trigeminal

C) Facial 

D) Auditory


Answer: (C)
 

2. ……… is the condition in which trigeminal nerve function is disturbed.

A) Trigeminal neuralgia 

B) Parkinson’s disease

C) Bell’s palsy 

D) Ptosis


Answer: (A)
 

3. Trigeminal neuralgia is related to ……… in Ayurveda.

A) Anantavata 

B) Ardhavbhedaka

C) Suryavartak 

D) Avabhauka


Answer: (A)
 

4. Agnikarma is best treatment for………

A) Bell’s palsy 

B) Calcaneus spor.

C) Trigeminal neuralgia 

D) Ptosis


Answer: (B)
 

5. ………Basti is useful in muscular dystrophy.

A) Yerandmuladi 

B) Dashmuladi

C) Mustadiyapan 

D) Madhutailika


Answer: (C)
 

6. ……… Swedan is useful in muscular dystrophy.

A) Nadi 

B) Bashpa

C) Parisheka 

D) Shastikshali


Answer: (D)
 

7. ……… tailaAbhyanga useful inmuscular dystrophy.

A) Vishagrabha 

B) Kottamchukadi

C) Chinchandi 

D) Balashavangadhadi


Answer: (D)
 

8. Hemiplegia can be correlate with ……… in Ayurveda.

A) Yekangvata 

B) Gudhrshi

C) Avbahuka 

D) kampvata


Answer: (A)
 

9. Paraplegia can be correlate with ……… in Ayurveda.

A) Yekangvata 

B) Pakshaghat

C) Avbahuka 

D) kampvata


Answer: (B)

10. In Carpal Tunnel Syndrome ………nerve is involved.

A) Vagus

 B) facial

C) Median 

D) Redial


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog