MCQs on Panchakarma - 8

1. In Shasthikashali Pinda Sweda, quantity of Balamula is ……Pal

A) 12
B) 10
C) 8
D) 6

Answer: (A)

2. In Prastar Sweda, length of Pashan is ……….. feet

A) 8
B) 6
C) 4
D) 5

Answer: (B)

3. Length of of Nadi Sweda Nalika is ………..Vyam

A) 1 ½ 
B) 1
C) 2 
D) 4

Answer: (B)

4. ………. Sweda given in Sheet Rutu

A) Mrudu 
B) Uttam
C) Madhyam 
D) Heena

Answer: (B)

5. ……… Purvak Swedan given in Amashyagatvat

A) Ruksha 
B) Snigdha
C) Ushna 
D) Sheeta

Answer: (A)

6. Pradeha, Parishek &Avagaha Sweda are used in …….Jawra

A) Satat 
B) Santat
C) Jeerna 
D) Nava (Tarun)

Answer: (C)

7. ………. Sweda used in Apakvagulma vyadhi

A) Avagah 
B) Upanah
C) Pinda 
D) Nadi

Answer: (B)

8. ……….. Muhurta Sarvangdhara (Parishek) should be done in Pittayuktavata

A) 1 ½ 
B) 2 ½
C) 3 
D) 2

Answer: (B)

9. Karshu Sweda considered as a ………. Sweda

A) Ruskha 
B) Snigdha
C) Panda 
D) Ruksha-snigdha

Answer: (A)

10. Virechan & Raktamokshana done after Tiktaghirtapan in ……..Rutu

A) Sharad 
B) Grreshma
C) Varsha 
D) Hemant

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog