MCQs on Anthropology -11




1. Process of evolution____

(A) Does not refer to changes in the genetic composition of population.

(B) Is a change in the genetic composition of the population?

(C) Is a static process.

(D) Does not refer to genetic mutations.

Answer: (B)



2. Immediate response on exposure to cold environment involves

(A) Thermogenesis

(B) Vasodilation

(C) Homeostasis

(D) Vasoconstriction

Answer: (D)



3. Peak height velocity during adolescence indicates:

    (A) Intensity of spurt

    (B) Rate of growth

    (C) Timing of adolescent spurt

    (D) All of the above

Answer: (D)



4. The progressional change from an undifferentiated state to highly specialized state is 

    known  as:

(A) Development

(B) Growth

(C) Maturation

(D) Regionalization

Answer: (A)



5. Who among the following feminist anthropologists gave the concept of “muted group”  

    referring to women?

(A) H.L. Moore

(B) Sherry Ortner

(C) Edwin Ardener

(D) Eleanor Leacock

Answer: (C)



6. In her book “Pattern of Culture” Ruth Benedict discusses the cultures of:

(A) Zuni, Greek, Dobu

(B) Zuni, Omaha, Dobu

(C) Kwakintl, Dobu, Hopi

(D) Zuni, Kwakintl, Dobu

Answer: (D)


7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the otherIs labelled as 

    Reason (R):

  Assertion (A): State less societies lack in centralized political control.

  Reason (R): Such societies rely primarily on generalized economic exchange to integrate   

  members into the society.

 Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R):

   Assertion (A): Secret societies are all male societies.

   Reason (R): Secret initiation ceremonies provide social solidarity to secret societies.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, and (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other As  

     Reason(R):

     Assertion (A): A descent group is a permanent social unit in human society.

    Reason (R): Members of a descent group claim their origin from a common ancestor, who  

     may be mythical or human.
 

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is false (R) is true.

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)


10. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Matrilineal and Patrilineal descent are types of unilineal descent which is same as the ambilineal descent.

Reason (R): With matrilineal descent, people join the mother’s group automatically at birth and stay as members throughout life; with patrilineal descent, people automatically have life time membership in the father’s group.

Based on the above statements, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are Wrong.

(B) (A) is correct and (R) is wrong.

(C) (A) is wrong and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog